Sadnica Drijen – Cornus Mas 0,5L

Sadnica Drijen – Cornus Mas 0,5L

6.00 KM 7.50 KM

-20%

Drijen je listopadni grm ili nisko drvo, do 5m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Cvjetovi ove biljke javljaju se neposredno poslije zime. Medonosna je biljka, obilno daje nektar i polen. Za stonu upotrebu koriste se tek kada dobiju tamno crvenu boju. Koriste se za pravljanje sirupa, džemova, čaja itd.

SKU 17-019-4 PL Kategorija Oznaka:

Opis proizvoda

DRIJEN – Cornus mas
 
Drijen je listopadni grm ili nisko drvo, do 5m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Mlade grančice su zelenkasto – smeđe i većinom fino dlakave. Listovi su ovalnog oblika, s dugačko izvučenim vrhovima. Cvjetovi su žuti. Javljaju se rano, prije listanja, sakupljeni u štitasti cvat, pravilni su i četvoročlani. U principu preferira tlo bogato kalcijem. Dozrijeva od kraja augusta do sredine septetmbra. Plodovi su slatkokiselkastog okusa kada potpuno dozriju, a u početku gorkastog okusa.
Rasprostranjenost
Drijen ima veoma skromne zahtjeve prema zemljištu, tako da se može naći i na kamenitom i krečnjačkom zemljištu. Pored skromnih uslova u pogledu zemljišta na kojem se gaji, drijen je veoma otporan i na niske temperature, tako da moze da podnese i mrazeve preko -30°C. U Bosni se može naći i na nadmorskim visinama od 900-1000m. U nekim evropskim zemljama kao što su Francuska, Italija, Poljska, Bugarska, Ukrajina, drijen se gaji kao voćarska kultura.
Uzgoj
Drijen je najbolje posaditi u jesen ili rano proljeće, na osunčanom dijelu. Otporan je na sušu, ali se bolji kvalitet plodova postiže ako se voćka povremeno navodnjava. Ne podnosi veću zasjenjenost. Drijen ima jak korijen, a stablo je nisko, tako da poprima grmoliku formu. Otporan je na bolesti i štetočine.
Znate li zašto se u narodu kaže ” Zdrav k’o drijen”?
Plod, drenjina je specifična po tome što ima ljekovita svojstva. Ona odgovaraju ljudskom organizmu i daju mu potrebne vitamine, kiseline i sve ostalo što je potrebno kako bi tijelo moglo normalno i zdravo funkcionirati. Zbog otpornosti samog drva koje može doživjeti kasnu starost i fantastičnih zdravstvenih i ljekovitih svojstva ploda – poznata nam je uzrečica koju često čujemo:
„Zdrav k’o drijen“
Nesazrele drenjine isto kao i zrele koriste se kod raznih crijevnih problema kao što su proljev ili razna groznična stanja uzrokovana problemima probavnog sustava. Ljekoviti sadržaj drenjine uključuje prirodni šećer, sluz, smola, pektin, organske kiseline, glikosalna kiselina koja je zadužena za obnovu i pomlađivanje kože te sadrži od 50-100 mg vitamina C.
Sadnice distribuiramo sa dobro razvijenim korijenom i nadzemnim dijelom, sa cjelokupnom pratećom dokumentacijom o porijeklu, sortnoj čistoći, zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti.

Vendor Information

  • Store Name: NET GREEN d.o.o.
  • Vendor: NET GREEN
  • Address: Branilaca Bosne bb
    Lukavac
    Lukavac
    75300
  • No ratings found yet!