Ruža – penjačica

Ruža – penjačica

4.00 KM 5.20 KM

-23%

Ruža (lat. Rosa) je rod zeljastih biljaka iz familije Rosaceae. Uzgaja se zbog lijepih mirisnih cvjetova

Opis proizvoda

Rose – Ruža
Ruža (lat. Rosa) je rod zeljastih biljaka iz familije Rosaceae. Uzgaja se zbog lijepih mirisnih cvjetova i do danas postoje mnogi hibridi i kultivari ruža koji se međusobno razlikuju po boji i izgledu cvijeta, mirisu i postojanju trnova. Postoji veliki broj divljih ruža, čiji se plod (šipak, šipurak) bogat vitaminom C koristi u ishrani i za pripremu čajeva. Ružu nazivaju i kraljicom cvijeća. Ružine latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, jabučnu, vinsku i ćilibarnu kiselinu te niz aromatičnih djelotvornih tvari. Ruža se pored svoje ljepote i mirisa kao ukrasno cvijeće koristi i u: kozmetici, medicini i kulinarstvu. U kozmetici kao razni mirisi ruževa za usne. U medicini kao dio u lijeku. U kulinarstvu kao proizvod pod imenom ružina vodica.
 
Ruža penjačica
 
Ruže penjačice jedne su od najsvestranijih vrsti biljaka penjačica koje svojim izgledom i lijepim cvjetovima uljepšavaju svaki prostor.
Neke penjačice same prianjaju uz balkon, zid kuće ili ogradu, dok nekima treba određeni oslonac oko kojeg se spiralno uzdižu. Jedne od takvih su i ruže penjačice kojima je potreban posebni i čvrsti potporanj kako bi se mogle pravilno penjati.
Ruže penjačice jedne su od onih ukrasnih biljaka koje se često koriste za žive zidove, ukrasno prekrivanje dijelova kuća, a savršene su i za prekrivanje ograda. Također su posebne po svojoj visini pa tako neke vrste mogu narasti i do pet metara. Ruže je najbolje saditi u jesen ili na proljeće. Jesenja je sadnja nešto bolja, a idealna je u studenome. Tako sadnice do proljeća imaju dovoljno vremena razviti korijen pa će najesen posađene ruže procvasti ranije od onih posađenih u rano proljeće.
Kad je riječ o načinu sadnje, ružama penjačica obavezno treba osigurati odgovarajući potporanj. Bez njega, ova se ukrasna biljka neće moći uspravno penjati. Osim toga, ruže je važno redovito orezivati, najbolje u proljeće, i povezivati kako bi im se osigurao što uspješniji rast.
Osigurajte im sunčano mjesto u vrtu
Ako ste se odlučiti za sadnju ruža penjačica, birajte sunčana i prozračna mjesta u svom dvorištu. Naime, ruže obožavaju svjetlo i bez toga njihova ljepota neće potrajati. Trebale bi dobivati barem šest sati sunčeva svjetla dnevno pa ih nemojte saditi ako im to ne možete priuštiti.

Vendor Information

  • Store Name: NET GREEN d.o.o.
  • Vendor: NET GREEN
  • Address: Branilaca Bosne bb
    Lukavac
    Lukavac
    75300
  • No ratings found yet!

Možda će vam se svidjeti &hellip