Sadnica Ruska borovnica Wojtek 0,5L

Sadnica Ruska borovnica Wojtek 0,5L

5.00 KM 6.00 KM

-17%

Iznimno je ukusnog ploda, nisko zahtjevna i izuzetno otporna  na mraz. Plodovi su bogati izvor vitamina C, A, željeza i joda. Sadrži vlakna, mnoštvo vitamina A, iznimno mnogo vitamina C i sve esencijalne minerale, i ima najvišu koncentraciju magnezija, fosfora, kalcija, kalija i željeza nasuprot svim ostalim bobicama.

SKU 1-711 Kategorija Oznaka:

Opis proizvoda

KAMČATSKA BOROVNICA LENINGRADSKIJ VELIKAN – Lonicera kamtschatica
 
Izraste u grm visine 170 cm i širine 140 cm, snažan rast, lako postaje gust.
Plodovi su cilindričnog ili usko ovalnog oblika i obično teže 1,4 g (maksimalno 2,0 g), imaju plavu boju i prekriveni su voštanim cvjetovima, slatkastog i izuzetno aromatičnog okusa; njegove bobice su dobre za deserte i za duboko zamrzavanje.
Sazrijevaju sredinom juna; dobar i za mehaničku i za ručnu berbu, ali ima malu tendenciju da otpadne. Obično jedan grm daje 2,5 kg (najviše 5,0 kg) bobica; u prosjeku ova sorta daje 8,2 t / ha (maksimalno 16,5 t / ha).
Da bi se dobio dobar rod, treba posaditi nekoliko različitih sorti jednu pored druge (kako bi se omogućilo unakrsno oprašivanje); posebno se preporučuju sljedeće sorte: „Morena“, „Nimfa“ i „Honeybee“.
Bogat vitaminima
Bobice Haskapa sadrže mnoge vitamine, uključujući karoten, tiamin, riboflamin, folnu kiselinu, rutin, pektin, tanin i mnoge minerale magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, mangan, bakar, silicijum, bor i jod u tragovima. Svježe jagode sadrže puno sorbitola i inozitola, fenola i antocijanina, a proantocijanidini iz šećera imaju najviše glukoze i nešto saharoze te malo fruktoze i saharoze.
Zbog spomenutih tvari djeluju antikancerogeno, antibakterijski i antialergijski, a u tradicionalnoj medicini jagode se koriste kod bolesti jetre, srca, želuca, glavobolje, artritisa, očnih bolesti …
Voće
Bobice Haskapa sazrijevaju vrlo rano, ponekad već u drugoj polovini aprila, ali uglavnom početkom maja, a sazrijevaju prema sorti do sredine juna, što znači da je to prvo voće iz vlastitog vrta.
Zbog visokog sadržaja pektina, jagode su vrlo pogodne za džemove, džemove, koriste se i za sokove, deserte, likere, vina ili za zamrzavanje itd. Ukusa su slatkog, slatkog i kiselog, neke starije sorte su također pomalo gorke i imaju svoju tipičnu aromu.
Sadnja i prihrana
Porijeklo jagode haskap je Sibir, a staništa borovnica nalaze se i u Rusiji, Japanu, Kini, Kanadi i Poljskoj. Otporni su na vrlo niske temperature do -47 C, cvjetovi su izduženi, dugi oko 2 cm, cvjetaju i na 0 stepeni, a cvijet može izdržati i do -10 C.
Haskap je grm koji, ovisno o sorti, naraste do visine od 1,0 – 1,8 m i širine od 1,0 do 1,2 m. Plodovi su izduženi dužine 2-4 cm, a u povoljnim vremenskim uslovima i do 5 cm.
Obrazovni oblik je grm, unutar grma se uklanjaju izrođene grane i osnovne grane skraćuju na 40 cm od tla, čime se grm podmlađuje i održava život biljke, koji iznosi 25-30 godina.
Zemljište i gnojidba
Nezahtjevne su biljke koje rastu u tlu s ph5-8. Sadnice se mogu saditi na sunčanim, čak polusjenovitim položajima i saditi u jame veličine 30 x 30 x 30 cm na razmaku od 1,0 – 1,5 m između sadnica i 2,5-3,5 između redova. Mogu se saditi i kao zelena ograda, tada se sadnice sade na razmaku od 0,5 – 0,7 m, pogodne za ovaj način sadnje su sorte većeg i uspravnijeg rasta i dostižu visinu od oko 1,80 m.
Prilikom sadnje potrebno je prihranjivanje, najbolji izbor su prirodna organska gnojiva, jer biljka nema izražene bolesti i može se uzgajati organski. Preporučeno vrijeme oplodnje prve prihrane je mart, a druge prihrane nakon branja plodova. Za sadnju se preporučuje najmanje dvogodišnja ili trogodišnja sadnica.
Sadnice posađene u saksije mogu se saditi tokom cijele godine, ali u prvoj godini sadnje ne bi smjele osjetiti nedostatak vode. Bobice Haskapa počinju davati plodove od druge do treće godine života i, ovisno o sorti, postižu prinos od 3-5 kg ​​ploda po sadnici. Punu plodnost počinju postizati nakon pete godine i redovito rađaju.
 
Sadnice distribuiramo sa dobro razvijenim korijenom i nadzemnim dijelom sa cjelokupnom pratećom dokumentacijom o porijeklu, sortnoj čistoći, zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti. Ove sadnice su proizvedene u Češkoj i svakodnevno ih distribuiramo u BiH putem naše mreže klijenata vrtnih centara, poljoprivrednih apoteka i super marketa, kao i kroz našu maloprodaju u Lukavcu, a takodjer šaljemo sadnice i brzom poštom na adrese fizičkih lica bilo gdje u BiH.

Vendor Information

  • Store Name: NET GREEN d.o.o.
  • Vendor: NET GREEN
  • Address: Branilaca Bosne bb
    Lukavac
    Lukavac
    75300
  • No ratings found yet!