Ruža – krupnocvjetna

Ruža – krupnocvjetna

4.00 KM 5.20 KM

-23%

Ruža (lat. Rosa) je rod zeljastih biljaka iz familije Rosaceae. Uzgaja se zbog lijepih mirisnih cvjetova

Opis proizvoda

Rose – Ruža
Ruža (lat. Rosa) je rod zeljastih biljaka iz familije Rosaceae. Uzgaja se zbog lijepih mirisnih cvjetova i do danas postoje mnogi hibridi i kultivari ruža koji se međusobno razlikuju po boji i izgledu cvijeta, mirisu i postojanju trnova. Postoji veliki broj divljih ruža, čiji se plod (šipak, šipurak) bogat vitaminom C koristi u ishrani i za pripremu čajeva. Ružu nazivaju i kraljicom cvijeća. Ružine latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, jabučnu, vinsku i ćilibarnu kiselinu te niz aromatičnih djelotvornih tvari. Ruža se pored svoje ljepote i mirisa kao ukrasno cvijeće koristi i u: kozmetici, medicini i kulinarstvu. U kozmetici kao razni mirisi ruževa za usne. U medicini kao dio u lijeku. U kulinarstvu kao proizvod pod imenom ružina vodica.
 
Krupnocvjetna ruža
Krupnocvjetnu ružu prvenstveno karakteriziraju golemi cvjetovi, čiji je promjer obično od 8 do 16 cm. Cvjetovi su im obično puni ili polu-dvostruki, a miris im se kreće od slabo primjetnog do vrlo intenzivnog. Postoje i sorte bez mirisa. Raste pojedinačno u stabljikama, a rjeđe u nekoliko. Prvi cvjetovi pojavljuju se početkom ljeta i ponavljaju cvjetanje do jeseni.
Krupnocvjetne ruže imaju najviše zahtjeve u pogledu tla, njegovog sadržaja i daljnje njege. Potrebna im je dobro obrađena vlažna i humusna zemlja, preporučuje se snažno orezivanje izbojaka i uklanjanje uvelih cvjetova. To je također skupina ruža koja je izuzetno osjetljiva na bolesti ruža, a pažnju treba obratiti na sve simptome koji se pojave na lišću, cvjetovima i stabljikama. Čajni hibridi su zimovodni i mogu zimi čak i na -20°C. Lišće je obično gusto, ali kako se bliži jesen, lišće se odbacuje za zimu.

Questions and answers of the customers

There are no questions yet, be the first to ask something for this product.

Vendor Information

  • Store Name: NET GREEN d.o.o.
  • Vendor: NET GREEN
  • Address: Branilaca Bosne bb
    Lukavac
    Lukavac
    75300
  • No ratings found yet!