Sadnica Mongolska borovnica 0,5L

Sadnica Mongolska borovnica 0,5L

5.50 KM 6.40 KM

-14%

je listopadni grm nalik aroniji ili manje drvo koje može narasti 4-6 metara. Amelanchier spada u porodicu ruža Rosaceae kao i aronija. Plodovi su takodjer slični aroniji ili borovnici, slatki i jako ukusni.

SKU 1-201 Kategorija Oznaka:

Opis proizvoda

Mongolska borovnica
Amelanchier lamackii
je listopadni grm nalik aroniji ili manje drvo koje može narasti 4-6m. Amelanchier spada u porodicu ruža Rosaceae kao i aronija. Plodovi su također slični aroniji ili borovnici, slatki i jako ukusni. U posljednje vrijeme se načešće koristi u zasadima aronije i to oko 25-30% u odnosu na sadnice aronije. Razlog tome je što je plod Amelanchiera jako sladak i neodoljivog okusa, te se ovi plodovi miješaju sa plodovima aronije kako bi se prilikom proizvodnje džemova, slatka, sokova dobio prihvatljiv ili optimalan okus.
Krošnja Amelanchiera je široko jajasta. Listovi prilikom olistavanja malo crvenkasto obojeni, a kasnije se razvijaju u eliptične zelene listove dužine 3-8 cm koji u jesen prije opadanja poprime lijepu crveno narandžastu nijansu. Cvjeta u aprilu pravilim bijelim cvjetovima skupljenim u bogate cvasti. AMELANCHIER, MERALA, HRUŠČICA.
Plodovi Amelanchiera su crveni do crveno-crni jestivi. Amelanchier je ukrasni grm ili malo drvo koje je odlično koristi za pčelinju ispašu, hranu za ptice kao i ljude. Zbog obilnog cvjetanja u rano proljeće Amelanchier je važan cvijetni element a jestivi plodovi privlače ptice.
 
Stanišni uslovi
Amelanchier nema posebne zahtjeve po pitanju izbora tla. Uspijeva na svim kiselim dobrim vrtnim tlima koja ne sadrže puno vapna. Sadi se na prostoru sa mnogo sunca. U hortikulturi se primjenjuje kao soliterno stablo ili kao član grupe. Primjena u malim vrtovima je nemoguća zbog širine grma, ali kao stablašica može se koristiti za male vrtove i za uske ulice. Njeni jestivi plodovi privlače ptice ali se upotrebljava u kombinaciji sa aronijom za poboljšavanje ukusa. Iz razloga što su plodovi slatki koristi se u kombinaciji sa aronijom kao zaslađivač ili se od samih plodova proizvodi džem.

Vendor Information

  • Store Name: NET GREEN d.o.o.
  • Vendor: NET GREEN
  • Address: Branilaca Bosne bb
    Lukavac
    Lukavac
    75300
  • No ratings found yet!