Sadnica Goji bobice ‘New Big’ 0,5L

Sadnica Goji bobice ‘New Big’ 0,5L

5.00 KM 7.00 KM

-29%

Goji lat. Lycium barbarum i Lycium chinense – egzotična biljka sa Tibeta. Unazad nekoliko godina osvaja tržište Amerike i Europe u medicini, kao i u ishrani zbog svojih nevjerovatnih sastojaka

SKU 17-354 Kategorija Oznaka:

Opis proizvoda

GOJI BOBICE – Lycium barbarum
‘NEW BIG’
 
 
Ljekovita, hranljiva i ukrasna biljka koja se stoljećima koristi u tradicionalnoj kineskoj, korejskoj, japanskoj i tibetanskoj medicini. Njegova glavna atrakcija je narančasto-crveno voće, poznato kao Goji bobice.
Plod sorte ‘New Big’ veći je (dužine 2 cm i promjera 1 cm) i slađi je od ostalih plodova ove vrste. Sazrijevaju od avgusta do oktobra. Zrele bobice su jestive, ukusne i slatke. Oni su takođe bogati vitaminom B i vitaminom E, kao i mikroelementima: cinkom, gvožđem, bakrom, kalcijumom, germanom, selenom i fosforom. Goji bobice sadrže 21 mineral i 19 aminokiselina neophodnih za ljudsko zdravlje. Voće se može jesti svježe ili sušeno ili se dodaje raznoj hrani ili piću (npr. Čaju).
Plodenje započinje 2-3 godine nakon sadnje. Biljka je otporna na mraz, nezahtjevna i tolerantna – rasti će čak i na siromašnom tlu. Više voli sunčana područja. Izdanci se mogu trenirati poput penjačke ruže preko nosača, npr. rešetke ili ostavljeni bez oslonca da se lagano zakrive.
Listovi: sivo-zeleni
Cvijeće: sitno, grimizno, VI-VIII
Voće: narančasto-crveno, VIII-IX
Maksimalna visina: 2-2,5 m
Sadnja i održavanje: kontejnere sa biljkama uronite u vodu na 10-30 minuta. Dno rupe 40x40x40 cm napunite 10 cm dobro istrulog stajnjaka ili komposta, dopunite dobrom zemljom i stavite biljku 1 cm dublje nego što je bila u kontejneru. Osigurajte razmake od najmanje 30 cm od ostalih biljaka ili zidova. Pokrijte površinu tla oko biljke korom, u aprilu prihranite, zalijvanje tokom vegetacije.
Orezivanje: nije potrebno, izvodi se samo kada biljka preraste predviđeni prostor.
Za uzgoj goji bobica pogodni su osunčani tereni. Idealna mjesta za sadnju imaju dovoljan pristup sunčevom svjetlu tijekom cijelog dana. Tokom ljetnih mjeseci goji bobice imaju veće zahtjeve prema vodi pa prilikom uzgoja o tome treba voditi računa. Osobito je važno redovno zalijevati mlade biljke. Zalijevati je potrebno ujutro i uvečer, ovisno o vlazi u tlu.
Optimalno je tlo za uzgoj je ono koje sadrži pH 6,5 pa na više. Prirodno stanište na kome rastu goji bobice je alkalno tlo sa sadržajem pH od 8,2 do 8,6. Preporučena tla za uzgoj su hranjiva i ocjeđena tla.
Sadnja se može vršiti tijekom cijele godine, od aprila do kasne jeseni. Ukoliko se sadnice sade tijekom ljeta, važno je obratiti pažnju na redovno zalijevanje. Goji bobice sade se u jame veličine 40 x 40 x 40 cm, na razmaku od oko 1.5 m. Najprije se na dno jame stavlja gnojivo, a zatim slijedi sloj zemlje, nakon čega jama ostane dubine 15 – 20 cm. Ispod sadnice stavlja se supstrat. Nakon sadnje, sadnica se dobro pokrije zemljom te zalije vodom. Preporuka je mlade biljke povezati uz naslon (štap) kako bi joj se pružio oslonac.
Na ovim geografsko – klimatskim prostorima, goji još uvijek ne napadaju prirodni štetnici pa je pogodan za ekološki uzgoj. Kako bi se postigli optimalni uvjeti proizvodnje, grm goji bobica potrebno je pravilno orezivati. Najčešći su tipovi reza: kišobran, cilindrični model i model s tri razine. Prvi se prinos može očekivati u drugoj ili tećoj godini, ovisno o starosti sadnice, a kada dođe u puni prinos, može donijeti oko 5 kg ploda. Berbu je važno obaviti prije mraza, a zbog osjetljivosti ploda, berba se goji bobica najčešće obavlja ručno. Prvi rod je krajem ljeta, a sve do prvih mrazeva biljka će iznova davati rod.
Goji bobice upotrebljavaju se u svježem stanju, ali moguće ih je i sušiti sušenjem na izravnom suncu ili mehaničkom dehidracijom. Pravilno skladištene, bobice se mogu skladištiti do godinu dana. Pogodne su za pripravu čajeva, sokova i likera.
 
 
Koje su zdravstvene prednosti Goji bobica?
 
U tradicionalnoj kineskoj medicini imaju dugu tradiciju korištenja u zaštiti jetre, poboljšanju cirkulacije i vida, jačanju imuniteta, povećanju plodnosti i promociji dugovječnosti.
Za svoja svojstva mogu zahvaliti činjenici da su bogate antioksidansima, naručito karotenoidima, među kojima se izdvajaju beta-karoten i zeaksantin koji ima važnu ulogu u zaštiti retine oka i smanjenju rizika od razvoja akularne degeneracije povezane sa starošću, glavnog uzročnika gubitka vida i sljepoće kod osoba starijih od 65 godina. Stručnjaci tvrde i da su jedinstvene među voćem jer sadrže sve esencijalne aminokiseline, imaju veću koncentraciju proteina od bilo kojeg drugog voća, bogate su vlaknima i sadrže više od 20 minerala u tragovima. Imaju više vitamina C od naranče, više beta-karotena od mrkve, više željeza od špinata ili prosječnog odreska, a sadrže i brojne protuupalne, protubakterijske i protugljivične tvari.
Brojni su oni koji goji bobice konzumiraju u cilju pomoći u tretiranju brojnih zdravstvenih tegoba i stanja, naručito onih povezanih sa starenjem. Neka istraživanja pokazuju da mogu spriječiti rast tumorskih stanica, naručito kod raka testisa, kao i da pomažu u suzbijanju nuspojava hemoterapija te u borbi protiv autoimunih bolesti. Koriste se kod zaštite ključnih organa, naručito jetre i bubrega, detoksikacije organizma te jačanje metaboličkih aktivnosti i poboljšanje probave.
Zapažena je njihova uloga i kod tretiranja Alzheimerove bolesti, problema sa pamćenjem, glavobolje, depresije povezane s prehranom, vrtoglavice, stresa, tjeskobe te poboljšanja koncentracije. Jačaju imunitet, kosu i nokte, podižu nivo energije, jačaju cirkulaciju i smanjuju hronični ili akutni umor. Pomažu kod poboljšanja vida, povećanja spolne želje i muške plodnosti, a povoljno djeluju na razinu glukoze u krvi i holesterola.
Olakšavaju tegobe uslijed upala i bolova u zglobovima i mišićima te bolova u leđima, kao i kod kroničnog suhog kašlja, infekcija respiratornog sustava i astme. Kako konzumacija goji bobica smanjuje želju za slatkim jelima i namirnicama, pomažu i kod mršavljenja. Bitno je napomenuti da se osobama koje uzimaju lijekove povezane s dijabetesom, regulacijom krvnog pritiska ili zgrušavanjem krvi preporučuje da se prije konzumacija bobica savjetuju sa svojim liječnikom.
Na našem su tržištu dostupne suhe goji bobice, a načini njihove konzumacije su brojni. Osim što su izvrsne kad se jedu same, kao odlična i korisna zamjena za brojne grickalice, mogu se konzumirati kao dodatak žitnim pahuljicama s mlijekom ili jogurtom, kao dodatak supi ili čajevima, samljevene u ukusan napitak te u kombinaciji s drugim bobicama i orašastim plodovima.

Vendor Information

  • Store Name: NET GREEN d.o.o.
  • Vendor: NET GREEN
  • Address: Branilaca Bosne bb
    Lukavac
    Lukavac
    75300
  • No ratings found yet!